Nieuwsbrief
CD&V Essen
N°18 - 29/04/2016
 
 

Vragen over Paviljoen

Vorige week zakten buurtbewoners van het Paviljoen in Heikant af naar de gemeenteraad. Ze stelden zich vragen bij de opvang van asielzoekers in het Paviljoen. Klik op de 'lees meer' link voor het antwoord van burgemeester Gaston Van Tichelt.

 

Lees meer ›


Dag van het Buitengewone Kind op de Schamhoeve

Afgelopen weekend ging de vijftiende editie van Dag van het Buitengewone Kind door. 

Reeds voor de tiende maal werden we warm verwelkomd door Jan en Rien Uytdewilligen op de boerderij in de Schamhoeve.

Het is steeds een feest voor de kinderen, die al maanden van tevoren uitkijken naar deze dag. 

34 kinderen en hun begeleiders genoten van ritjes met de tractor bij boer Jan en de warme, verse chocomelk van Rien.  Ze reden mee met ezeltjes, huifkarren, motors met zijspan, namen een kijkje in de 112, speelden spelletjes en dansten erop los op de aanwijzingen van een topclown op leuke hedendaagse muziek.  

Ze konden zich uitleven op springkastelen en de tumblingmat onder begeleiding van de turnkringen, hun creativiteit de vrije loop laten in de schilder- en knutselhoek en foto’s laten nemen in het foto hoekje met Minnie Mouse.

Ondertussen genoten we allen van heerlijke, zelfgemaakte cupcakes, lekkere broodjes op de huifkar en pannenkoekjes à volonté.

Dit alles is enkel mogelijk dankzij de inzet en hulp van vele vrijwilligers.  Zij maken dat deze dag er eentje is van topformaat.  Een speciale dank gaat uit naar Jan en Rien, Uilse inwoners met een heel groot warm hart!

Daarom, vanwege onze werkgroep een welgemeende dank aan allen die meewerkten aan deze bijzondere dag met een gouden randje! 

(Imelda Schrauwen,  Stefanie van Mastricht, Marita Verpalen, Sofie Van Bogaert, Brigitte Van Aert en Brigitte Quick)

 


Stationsstraat: betere fietsovergangen en verkeerslichten

De fietsovergang van het verhoogde  fietspad naar de fietssuggestiestrook in de Stationsstraat verloopt nu heel abrupt. De fietser krijgt weinig ruimte om de weg op te rijden en de automobilist heeft weinig ruimte om uit te wijken. 

Daarom stelden Brigitte Van Aert ( CD&V) en Arno Aerden (Sp.a) voor om het gemengd fietspad-voetpad te verlengen en de overgang naar de fietssuggestiestrook geleidelijker te maken, zodat deze veiliger wordt.

Schepen voor Openbare Werken Brigitte Quick stelde voor om deze aanpassing samen te laten lopen met de overlagingswerken van de Stationsstraat. 

De fietssuggestiestroken worden bij de overlagingswerken verbreed tot anderhalve meter wat optisch meer ruimte aan de fietsers zal geven en het autoverkeer zal afremmen.

Judith Francken stelde in de gemeenteraad voor om bij het plaatsen van verkeerslichten aan het kruispunt Stationsstraat-Kloosterstraat rekening te houden met blinden en slechtzienden.


En dan nog dit…

De nieuwe kilometerheffing zorgt voor rare kronkels aan de grens. Zo kan een Nederlandse leverancier  â€“ bijvoorbeeld uit Rotterdam - een aantal Nederlandse bedrijven of huizen aan de Grensstraat enkel bereiken langs de Belgische Grensstraat. Deze Nederlandse leverancier moet zich een speciaal GPS-toetsel aanschaffen, een zogenaamde OBU, On Board Unit, om op Belgische weg te rijden. Straf, want de Nederlandse leverancier moet helemaal niet bij een Belgisch bedrijf of huis zijn. Hij wordt wel gedwongen over een Belgische weg te rijden. “Heeft de Nederlandse leverancier deze OBU niet, dan kan hij een boete krijgen van de Vlaamse belastingdienst. We kunnen er misschien eens mee lachen, maar eigenlijk is dit Kafka”, aldus Jan Suykerbuyk, die vragen stelde in de gemeenteraad. “Deze situatie doet zich vermoedelijk op meer plaatsen aan de Belgisch-Nederlandse grens voor.” Burgemeester Van Tichelt kaartte het probleem al aan bij de Vlaamse ambassadeur in Nederland.